אחד הדברים שגורמים לנו ההורים להיות עצובים הוא הידיעה שלילדנו אין חברים בגלל בעיות חברתיות. הוא לא מזמין חברים אחר הצהריים? הוא לא חברותי? הוא דחוי? אולי יש לו בעיה?
יותר ויותר הורים מדווחים על כך שילדם לא נפגש עם חברים אחר הצהריים. בקיצור בעיות חברתיות אצל ילדים, התופעה של המאה ה-21.
סיבות לבעיות חברתיות אצל ילדים
1. מדוע בעיות חברתיות אצל ילדים כתופעה גדלה והאם באמת לילדכם בעיה חברתית או שאנו מסייעים לו לפתח בעיה שכזו?
2. ראשית, ילדנו “מחוברים” למחשב ולמסך הטלויזה. ילדי ישראל מבלים את רב שעות הפנאי מול מסך טלויזיה או מסך מחשב.
3. “יש לו 500 חברים בפייסבוק”- האומנם אין לו בעיה חברתית? הפייסבוק ולו ייתרונות רבים בשמירה על קשרים חברתיים אינו תחליף לשיחה עם חבר אחד מול השני בה ניתן לראות את הבעות פניו ולחוש את שפת הגוף שלו.
4. משחקי חברה – הילדים היום כבר לא משחקים מחבואים או גולות. הם נפגשים אחה”צ וגם במפגש החברתי הם ממשיכים לשחק במחשב.
5. לרבים מילדנו יש את כל ההנאות בחדר: מחשב, טלויזיה ולעיתים גם אמבטיה ושרותים כך שאין לו הרבה סיבות לצאת מהחדר לנהל שיחות עם בני הבית ועם חברים.
איך נדע אם לילד יש בעיה חברתית?
לטלויזיה ולמחשב ייתרונות רבים בהעשרת הידע ,בהפגת שעמום וגם הם מסייעים לנו ההורים שרוצים קצת שקט אך ללא משים לב ילדנו “מתמכרים” לישיבה הפאסיבית מול המחשב .
ילדנו לרב לא יודעים מה לעשות בזמן הפנוי.הם איבדו את היכולת להעסיק את עצמם.הם הורגלו להיות פאסיביים ולבהות במסך. קריאת ספר הפכה לדרישה מוגזמת אם זו לא מטלה לימודית ורב הילדים לא יקחו פאזל או משחק יצירה ויעבירו את הזמן.
מה כדאי לעשות?
• כדאי לכבות את המסכים שח הטלוויזיה לפחות לשעתיים בכל יום
• יש לקבוע יחד עם ילדיכם שעות קבועות בהן אין לראות טלויזיה ואין לשחק במחשב
• בזמן זה הילד צריך “להעסיק את עצמו”.
• בוודאי תשמעו את המשפט מורט העצבים: “אמא משעמם לי”! אבל כאן המקום שלכם הורים יקרים הוא לסייע להם ללמוד איך להעביר את הזמן בצורה חיונית.
• שבו עם ילדיכם וסייעו לו בתכנון הזמן כך שבחלק הוא ישחק משחק קלפים או קופסא גם איתכם וכך תוכלו לבלות “זמן איכות” שיתרום לחיזוק הקשר בינכם.
• הגדירו זמן להזמנת חברים וודאו שבזמן זה הם לא יושבים יחד מול הפייסבוק או משחק מחשב.
• לאחר כמה שבועות שתתמידו בכך ילדכם ילמד להנות ולנצל את הזמן בעילות.
עשיתם את זה והוא עדיין לא מזמין חברים? הינה מה עוד אפשר לעשות:
1. כדאי לבדוק האם הוא אוהב ללכת לביה”ס וחשוב לשלול שהוא קורבן של הצקה. במידה וקיים חשד שמציקים לו פנו לגורם בביה”ס.
2. במידה ואתם שוללים את הסעיף הראשון כדאי לבדוק אולי הוא לא יודע איך להזמין? או חושש שללא מחשב לא יהיה לו מה לעשות עם החבר. שוחחו עימו שיחה נעימה ולא ביקורתית. נסו לייעץ מניסיונכם אך אם אינכם בטוחים שלכם הכלים כדאי לפנות לאיש מקצוע.
חשוב לציין כי לעיתים לילדכם יהיה חבר אחד בלבד איתו הוא ישחק ויבלה ואילו הייתם רוצים שיהיו לו יותר חברים אך זכרו כי הציפיות שלנו כהורים לא תמיד תואמות את אופיים של ילדינו , די בחבר אחד אם זה רצונו אך חשוב שישוחחו וישחקו ולא יעשו זאת מול ממסך המחשב או הטלוויזיה.
דירוג:
הדרכת הורים: סרטון על חרדה חברתית אצל ילדים
24/11/2018 @ 23:18
הגעתי לעמוד זה כי גם לי יש בעיות חברתיות ואין לי עם מי לדבר…
אני מקווה שבכלל יהיו קוראים שיגיבו למה שאני כותבת כאן…
אז אני לא אספר לכם פרטים אישיים על עצמי, אבל אני אספר משהו אחר.
ביישוב שלי, אין הרבה ילדים בגיל שלי, והבנות שבגיל שלי הן לא כ”כ נחמדות. כלומר, הן יכולות להיות נחמדות מתי שאין את הבת ה”מקובלת”, וזאת שמחליטה הכל, וכולם עושים רק מה שהיא רוצה. בכל מקרה, בית הספר שבו אני לומדת נמצא במרחק של כ-20 דקות נסיעה, ובשנה האחרונה לא למדתי עם אותה בת שתלטנית ומעצבנת, אבל השנה היא עוברת לביה”ס שלי, וכנראה שהיא תהיה בכיתה שלי.
אני ממש מתלבטת אם לעבור כיתה, כי אני ממש לא רוצה להיות איתה באותה כיתה, אבל מצד שני, החברות הכי טובות שלי נמצאות איתי בכיתה.
אם אתם קוראים את זה, בבקשה תעזרו לי להחליט.