הילד בוכה ואתם נותנים לו מה שהוא רוצה רק כדי לקבל כמה רגעים של שקט. ילדכם דורש מכם לעשות עבורו דברים שהוא מסוגל לעשות בעצמו כמו להתלבש לבד, לעלות במדרגות או לאסוף את הצעצועים. “אמא תקני לי!”, “זה שלי!”, “זה לא פייר!!!” אם משפטים אלו נשמעים לכם מוכרים,כנראה שאתם הורים מפנקים.
מהו פינוק וילד מפונק?
פינוק הוא לעשות בשביל הילד את מה שהוא מסוגל לבצע בעצמו. הורים שלוקחים על עצמם את כל האחריות, מספקים את כל צרכיו של הילד ופותרים לו את כל הבעיות מציבים את הילד במרכז העולם.
ילד שגדל להורים מפנקים חי בתחושה שבכל מגיע לו ושכל העולם סובב סביבו. בראייתו, תפקיד הוריו הוא לרצות אותו ולגרום לו אושר. במידה וילד מפונק לא מקבל את מבוקשו הוא כועס,בוכה ודורש בטון כועס ובלשון ציווי כדי להשיג את רצונו. ילד מפונק לעולם לא ידע שובע ותמיד ירצה עוד ועוד ולכן לא ילמד להנות ממה שניתן לו. ילד מפונק לא יאמר “תודה” שכן הוא גדל בתחושה שהכל מגיע לו.
הפינוק הוא הרסני ואינו מספק לילד כלים להתמודד בעולם בו לא הכל ורוד, ילד מפונק לומד איך העולם משתלב בחייו במקום ללמוד איך הוא משתלב בעולם. ילד מפונק לומד שאם הוא כועס יקבל במהירות כל מה שהוא רוצה אבל אם הזמן רק טיפול בכעסים מקצועי יכול לעזור לו במצבים כאלה.
הורים שמונעים מילדם כל בכי גם שאינו נובע מכאב, מסירים מילדם כל מכשול שעומד בדרך ועושים עבורו את מה שהוא יכול לבצע בעצמו מונעים ממנו את חוויית הלמידה ורכישת מיומנויות וכלים להתמודד בחיים. ילד שגדל להורים כאלה מבין כי תפקיד המבוגרים בעולם הוא לתת ולשרת ותפקיד הילדים הוא לקבל ולכן הוא לא ירצה לתת מעצמו ולסייע כשמבקשים ממנו דבר מה שכן הוא לא יודע איך עושים זאת והוא הורגל רק לקבל כשעושים עבורו את הכל.
יש לכם ילד מפונק – סיבות עיקריות לבעיה
ברוב המקרים ההורים המפנקים יודעים שהם מפנקים ושהם גורמים נזק אך הם ממשיכים לעשת זאת מכמה סיבות:
א. “אני אתן לילדי את מה שלא היה לי” – הורים אלו מרגישים שאינם יכולים להתמודד במצב שהילד רוצה משהו והוא לא יכול לקבלו. ההורה מבקש לפצות על החסך שלו דרך הילד
ב. “אני לא יכול לראות אותו סובל” – הורים הפותרים לילדם כל בעיה. מתערבים במריבות שלו עם חברים או האחים, מרימים מיד טלפון למורה או קונים לו צעצוע חדש כי הישן נשבר ולא מאפשרים לילד להתמודד עם התסכול ולדעת לדחות סיפוקים. ההורים יוצרים עבורו “עולם ורוד” בו הכל טוב ומייצרים בעצם מציאות מעוותת.
ג. הורים החשים הקלה לאחר הפסקת הבכי בעקבות לחץ שהופעל עליהם. ההורים חזרו מיום עבודה עמוס,הם עייפים ורוצים רק קצת שקט ולכן “משתיקים” את הבכי כדי לזכות בשקט המיוחל.
ד. ישנם הורים שסמכותם מעורערת ולכן הם חשים שיאבדו את אהבת ילדיהם אם יחסכו מהם משהו או ימנעו מהם את מבוקשם.
הפינוק יכול להיות הרסני
זכרו שתפקיד ההורים הוא לא למנוע מילדיכם תסכולים אלא לתת לו כלים שיסייעו לו להתמודד איתם והבנה ברורה יותר על החיים. כלים אלו הוא ירכוש אך ורק אם יתאמן בהם כשיחווה תסכולים. חשוב לתת לילד חום ואהבה וזה אף נחוץ להתפתחותו הבסיסית אך חשוב לא פחות לחשוף אותו לעולם האמיתי.
אז כיצד נדע אם אנחנו מפנקים את ילדינו בצורה חיובית או שלילית? נשמע מבלבל? אסכם זאת כך:
במידה והפינוק יסייע לילדכם לפתח ביטחון עצמי זהו פינוק חיובי אך במידה והפינוק ימנע ממנו יכולת התמודדות זה פינוק שלילי. זכרו שבאמצעות ההתמודדות הילד בונה את אישיותו ומנצל את הפוטנציאל הגלום בו.
דירוג:
ייעוץ להורים - מידע נוסף
בריאות הפה והשיניים של הילדים
הילדים שלנו זוכים במשאב נדיר, אשר רבים מאתנו היו…
עצות לתזונת הילדים בחורף
בחורף, הילדים, כמו גם המבוגרים, חשופים יותר למחלות ונוטים…
צילום בוק לבר / בת מצווה
הילד/ה שלכם חוגג/ת בר / בת מצווה? מזל טוב!…